~Ahlan Wasahlan~

selamat datang.......

Friday, January 28, 2011

Exclusive Breastfeeding vs Formula Milk???

salam...
Entry kali ni ilmiah ckit lah kot..hehe..aku still confuse n teragak2 nak fully BF ke atau nak campur2...kena fikir kebaikan dan keburukan dari segala aspek... ye lah...takut gak, nanti kalu fully BF, nak tinggal baby time g study ke jadi problem lak kat pengasuh tu...tp kalu dpt org yg leh consider ok lah kan...kalu nak BF, kena beli byk gak lah peralatan mcm BF pump n mcm2 lagi.. so far, aku ada gak lah survey online benda2 alah tu..ada gak lah berkenan kat set Medela.. harga pun quite ok lah sbb satu set lengkap...aku survey brg2 ni kathttp://www.onebabyworld.com tp mgkin beli yg manual jer kot, kan beli yg eletrik tkut aku x guna jer nanti...
ni pakej set BF..ok kot price..tp kena tgk gak yg lain...

tp tgk keaadaan dulu gane nanti...sbb nanti bulan 5 dah kena wat praktikal..igt nak wat kat Perak jer..senang ckit..dekat ngan hubby..sian gak dia nanti kalu asyik berulang jer...biar lah aku duk kat sana..sekurang2 nya nanti leh lah hubby dekat ngan anak dia..insyaallah.... ermm..dari pembacaan aku kat majalah Pa&Ma,edisi lama dah..haha..dulu beli time awal2 pegnen jer, tp baru skrg nak mendalami..dulu baca mcm xde makna pun... byk sebenarnya kebaikan susu ibu ni... kat bawah aku kongsi ckit info ttg BF:-

Kebaikan utk ibu:-
  • Membantu mengecutkan rahim selepas bersalin dan mengurangkan pendarahan
  • Menjarakkan kehamilan scr semulajadi mll Lactitional Amenorrhea Method (LAM)
  • Mengurangkan risiko kanser payudara, ovari dan uterine (pundi kencing)
  • Mengurangkan risiko penyakit osteoperosis
  • Membantu ibu kembali ke berat badan asal selepas melahirkan bayi (ni yg best)...
  • mengeratkan kasih syg antara ibu & anak
Kebaikan utk bayi:
  • Kandungan kolostrum dlm susu ibu yg awal merupakan sumber imunisasi pertama bayi
  • Mengurangkan masalah alergi
  • mengurangkan masalah sistem penghadaman
  • membekalkan zat2 dan juga sumber nutrisi utk tumbesaran optimum
  • mengurangkan risiko obesiti dan diabetes utk bayi apb dewasa kelak
  • kajian menunjukkan bayi yg menyusu bdn mempunyai perkembangan daya intelek lebih baik. ( bagus kan.....)
ok...ni je lah info yg mungkin leh aku kongsi ngan semua..

p/s: skrg ni tgh blurr gak nak pilih set lepas bersalin.. ada cadangan x???

Tuesday, January 25, 2011

Permintaan di kabulkan….

Salam semua…

Alhamdulillah aku syukur kat Allah sbb dah byk memudahkan urusan kami…hubby dapat gak tukar ke semenanjung ni. Tp still jauh lah..kat Perak…tp nak wat mcm mana kan..ikut jer lah sbb dah nama makan gaji ngan org kan…lain lah kalu keje sendiri..duk jerk kat rumah PIL.. seminggu dia cuti dapat lah spend masa byk ckit..tp agak letih sbb terpaksa berulang alik ke kelas.nasib rumah PIL dalam 15 minit je ke kampus..boleh lah lama2 ckit ngan hubby…

Perkembangan baby….. ermm..hari tu skali lagi g klinik klrga coz nak tau price utk deliver n pd masa sama nak scan skali lagi kut2 baby ni nak tunjuk lah kat mama n abah dia, laki ke pmpuan.. jeng….jeng……jeng……..

.

.

.

.

.

Boy @ girl????

Frust…hehe..baby still lagi shy2 xnak tunjuk dia ‘punyer’.malu betul lah..betul2 nak surprise kan mama n abah dia ni… doctor abis telek dah, tak nampak gak.. redha jer lah..kuar nanti lah tau..apepun kami dah prepare nama utk baby boy @ girl..baju pun byk beli yg neutral nyer.. xnak beli pink @ biru jer….hehe…

Baru ni suh gak jiran kat rumah yg ada jadi bidan kt spital dulu rasa perut sbb aku akan rasa sakit sgt2 time nak bangun atau baring..Tuhan jer tau sakit macam mana..nak bersalin x tau lah gane sakit dia.. ni bila baby mengeras tu..aihhh..xleh nak kata apa lah..nak tido pun xleh…tp tu lah pengalaman org pgnant.. . jiran tu cakap kedudukan baby dah ok..kepala dah kat bawah..dah nak msuk ruang pelvis..dan dia ckp gak peranakan rendah sgt..mybe aku kuat jalan sgt kan kat kampus..dia risau bersalin awal jer sbb bawah sgt katanya..ish..risau aku..

Baby jgn kuar awal yer..dekat due nanti kuar lah ye syg.. time ni kena jaga betul2 lah..aku xnak dah lasak2..risau gak, kan nanti duk hostel tiba2 sakit…adui..macam mana cite tu..apepun kena ready dah brg2 kat dalam kete..minggu depan kena basuh dulu semua baju baby yg dah beli tu and masukkan dalam kete…harap2 urusan lps ni dipermudahkan lagi.

Skrg hubby dah keje kat bagan datoh, perak..jauh lah jugak..dalam 8 jam gak lah dari tganu ke sana.. sian dia..tp dari duk kat sabah, aku rasa better dapat semenanjung..blh gak balik in case kecemasan… hari tu dia g perak ngan mber, so xde lah aku risau sgt..dia col bagi tau dah sampai sana, baru lega skit hati..ye lah risau gak sbb dia lalu ikut tasik kenyir tu..jalan pun xbrapa nak ok lagi..(sbb ktorg dah lalu time g Cameron hgland hari tu)…tp hubby ckp nt dia berani je nak balik sorg2..huhu..brani ke abg??? Mtk2 lah baby bagi hint awal2 yer..nt leh ar hubby balik tepat pada masanya… bila hubby dah g sana, aku pun balik lah hostel smula n teruskan hidup sbg student mcm bsa..nasib perut x besar sgt n x lah lelah sgt..tp still kena hati2 and be prepared….

Ok lah..adios amigos…

Wednesday, January 12, 2011

cabaran mendatang........

salam...

mcm biasa kehidupan seorg student merangkap wife yg PJJ..hnya telefon jadi penguhubung... study pun skrg ni x stat mana lagi.. mybe lecturer still dlm mood bz nak handle bermacam2 perkara di tahun baru ni..ye lah..mcm aku dulu keje2 pun awal tahun msti bz nak siapkan report2 n bajet2 yg perlu...arh..rindu lak zaman keje....

skrg, dah almost masuk mggu ke 31 ..lagi 9 minggu anak mama ni nak kuar yer..insyaallah.. semoga diberi kesihatan yg baik spjg study ni..mengelek perut ke sana ke mari.. dan nasib jgk semester ni x byk kuliah yg kena panjat tangga tinggi2.. paling tinggi pun tingkat 2 jer dan nasib baik x brp nak semput..huhu..ye lah nampak jer perut kecik, tp berat jgk bb ni..huhu... semester ni gak x brani nak ambik sbjek byk2, just 5 sbjek jer dan tu pun x ambik yg kena kerah guna mental yg banyak..tp harap nya sem2 akan dtg x clash jadual plak..syg gak nak extend satu sem memandangkan sem depan dikhabarkan stat kuliah bulan 9..jenuh mak duk rumah jer membesarkan bdan kan...

emm..semalam en hubby col bagi tau dia kena posting kat tawau, Sabah.. Ya Allah..hanya tuhan jer yg tau gane rase..kosong rase jiwa..ntah lah..xleh nak fikir rasa..tp dia pun bukan nak pun dihantar ke sana..dan dia dah ckp kat management yg wife tgh sarat pgnant.. ye lah..kita ni pmpn mula lah fikir bukan2 bila suami duk jauh kan..tambah2 plak duk sabah srwak.. dgn keadaan diri mcm ni...mmg always nak hubby kat sisi kan... tp tu lah..x tau nak cakap gane..harap diberi kekuatan dan kesabaran jer oleh Allah..hubby ada ckp n nasihat kat aku, mungkin perancangan yang Allah bagi ni baik utk kami..tp tu lah, x kuat rasa nak tempuhi.. kalu area semenajung, aku leh gak consider kan..ye lah, kita ni dah nak bsalin x lama lagi..in case apa2 leh lah dia balik...semalaman gak aku xleh tido fikir hal ni..bgn pagi mmg dah pening2 lalat rasa... dah lah ada apointment kt klinik utk cek bulanan, nasib darah semua ok..takut gak tekanan drah rndah @ tinggi sbb fikir hal ni...

xpelah..aku kena positifkan diri... mybe ada hikmah disebalik perancangan Allah ni... emm...semalam mmg kuliah xde sbb lec de n pakat ler ngan bdk2 tu g KT..ala, kt KT ni stkat Mydin jer yg besar ckit.. balik, roomate, ct sya yg baru pgnant gak terus jer muntah2 n x larat..sian aku tgk org yg kena morning sickness ni...alhamdulillah Allah x bagi aku rasa teruk2 gitu..disebabkan dia dah lembik ptg tu, we decide nak g klinik umt jer nak suh masuk air & cucuk ubat tahan muntah.first time aku tgk, dah syukur aku x masuk dlm org yg kuat alahan... smg ko kuat2 ye Sya..pjg lagi sem ni..ni lah cabaran org2 pgnant time blajar ni..huhu... time kat klinik, baby mcm gerak2 dgn cepat..hahaha..debor ye syg..xpe..x sampai lagi masa utk baby kuar...hehe..takut kot tgk MA tu..hehe...

cukup lah kat sini aku merepek..korg doa2 kan lah yer hubby aku x g sabah tu.. susah lah jauh2..walau apapun, aku mohon Allah mudahkan semua urusan kami... dan baby...jgn risau yer syg...duk elok2 n sampai masa syg kuar lah yer...

p/s: still not know weather our baby boy @ girl...hehe..mggu dpn nak scan n hopefully dpt tau..

salam sayang...
love icon Pictures, Images and Photos

Monday, January 10, 2011

welcome 2011...

salam uolls..
baru sempat nak update tahun baru ni walau dah masuk hari ke 11.. erm..hari ni 110111.. cantik tarikh ni.. disbbkan terlalu bz & malas nak update, hari ni baru aku merajinkan diri nak tulih kat blog ni...

tahun lepas, 2010..byk kenangan yg aku dah tinggalkan..ada kngn manis & x kurang juga yg pahit & krg manis..huhu..

* awal tahun - still dlm mood tunangan org..excited melampau sediakan keperluan utk
kwin dan prepare ape2 yg patut..huhu. and awal tahun gak bz dgn keje dan meeting yg
melambak kt ofis..time ni dah decide utk further study...sampai bila asyik nak duk
tahap sama je kan..we must do something to change our life!!! yeah...semangat lak
dtg bila kengkawan seangkatan ada niat yg sama utk smbg n pada masa sama family &
tunang bagi full support...

* pertengahan tahun - ready to be a wife to a man that i love so much...
hehe..setelah menyulam chenta selama 4 tahun lebih, akhirnya kami diijabkabulkan...
dan bermulalah hidup sbg suami isteri PJJ sbb time tu aku kat kuantan & dia still
training kat Slgor..then, our life change a month latter lps dpt tau aku baru
pgnant.. Syukur sangat2 Allah bagi rezeki awal kat kami sbb mmg x rancang pun.. and
at the same time, dpt tawaran sambung study kat UMT..hati dah berbelah bagi nak g
ke tak..fikirkan baby in my tummy...dgn duk jauh2 ngan hubby...Tuhan jer yg tau
waktu tu cmne perasaan.. tp alhamdulillah smgt kuat n hubby fully support me ti
further study.. tambah lak U tu kat tganu, so sng apa2 hal family dua2 mmg dah kt
tganu..

* akhir tahun - well, hingga hujung tahun lps mmg segala apa yg aku harap kan berlaku
dan berjalan lancar dgn IzinNya.. Alhamdulillah dipermudahkan semua perkara bagi
kami walau duk rindu rinduan... (org x kawin x tau gane feeling ni tau). & dapat
gak aku rasa jadi isteri yg mnjalankan tugas2 seorg isteri sbb ada gak cuti
semester yg pjg..huhu..and special thanks to my hubby boss coz bagi kami duk kat
rmh cmpany tu..walau sbln, dapat lah aku jg makan minum n basuh baju2 hubby
tu..hehe...

dan pada tahun 2011 ni bermula kembali rutin aku sbg seorg student, merangkap seorg isteri & bakal ibu..huhu..smga dipermudahkan semua urusan aku utk mendapatkan ilmu ni..dan smg diberi kekuatan utk bwk perut yg x brp besar n x brp kecik ni ke mana2... moga2 anak aku ni nanti jadi anak yg soleh/ solehan dan pandai..huhu (9 bulan bawak g kuliah)...and now aku akan sll rasa tendangan yg kuat kat perut aku ni setiap kali dlm kuliah..sian ank mama..mesti x selesa asyik kena duduk jer kan..tp sem ni ambik x byk pun..kesihatan perlu diutamakan.. dan doakan aku selamat melahirkan baby ni bulan 3 nanti yep...


gambar time pregnant 6 bulan..tecik jer perut saya kan..hehe


ok..bubye...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...