~Ahlan Wasahlan~

selamat datang.......

Sunday, August 18, 2013

cerita kelahiran Nur Iqlil Husna...

Assalamualaikum w.b.t..

Sebelum ke tajuk seperti diatas, saya mengambil kesempatan ni nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..MAAF ZAHIR DAN BATIN..
saya nak minta maaf banyak2 andai ada penulisan saya ni mengguris hati insan yang membacanya..walau xde org pun baca..hihihi..xpe2..just untuk pedoman saya di masa2 akan datang..

ok..back to the entry..baru berkesempatan nak menaip pengalaman bersalin anak no 2..sibuk sangat bekerja dan layan anak2..kat rumah sorry la nak buke laptop..si kak yong iftitah tu soheh akan kawal laptop..ni pun mood nak keje malas, tu yang rajin menaip..tambah lak mood raya masih ada, nak wat keje beriya pun malas..isk3..teruk betul kan?? jangan ikut perangai saya..

Emm..saya dijangka bersalin pada 10 Mac 2013, ikut EDD la..kalau ikut scan lewat seminggu.tp masa tu kan saya keje kat Putrajaya..so, ambik cuti awal n balik duk ngan husband kat kulim..dua minggu awal cuti okeh...tunggu punya tunggu, x rasa nak beranak langsung.. en asben risau dah..karang ambik cuti awal x bersalin susah gak..keje macam dia tu bukan mcm gomen,bini beranak leh cuti seminggu..paling lama dia leh cuti pun 3 hari..time ni terfikir bestnya kalu asben keje gov..huhu..

So, sebab takut bersalin kat Kedah, ktorg balik tganu seminggu awal..bukan apa, nak anak IC Terngganu..hahaha..nanti ada kelebihan ckit nak dapat e-book..huhu..dah sampai tganu, ingatkan cepat la nak bersalin..tunggu punya tunggu n pujuk punya pujuk baby suh kuar, dia x mau keluar2.. last2 11 hb tu saja la g wat check up kat Klinik Keluarga sbb ada rasa mild contraction..tp fikir main2 jer kot.. sampai klinik, nurse tnya nak buat apa..bagtau la ada rasa contction ckit..kebetulan ada jiran yg keje kat situ..geng2 dia kata, muke sengih2 xkan nak beranak dah kot..kalu org nak beranak mesti muka tahan sakit dah..huhu..nak buat gane kan??? teringat peristiwa sama masa nak bersalin iftitah dulu..alhamdulillah senang Allah bagi...

Pastu, nurse suh masuk bilik, doktor nak cek jalan..tunggu punya tunggu, dtg la doktor seluk..mule2 bimbang doh takut sakit..tp memang x rasa sakit sgt la..memang lembut je doktor Wan cek..dia bagi tau dah 3 cm..tp dia xleh pecahkan ketuban lagi..kuar dari bilik, bagi tau asben dah buka 3cm..mula la dia cuak..huhu..pastu bincang dua org kata xnak masuk ward lagi sbb sakit x kuat..pakat gelak nurse kat situ dia igt takut nak masuk ward..mls la masuk awal2..karang xnak beranak wat lama tunggu je..

So, lepas tu ajak asben g jalan2..g tengok rumah ktorg yg dah nak siap kat Bukit Payong..still rasa mild contc..lps tu, balik rumah mak mertua..konon wat latihan la..duk jalan2 dalam rumah nak suh jalan cepat terbuka..tp sakit still x kuat..risau gak, fikir takut baby lemas ke apa..sebab memang xde tanda langsung..darah ke, air ke..memang xde..kul 10 malam, ajak asben g klinik keluarga lagi..pastu doktor cek baru 4 cm..lama kan, x terbuka mana..pastu doktor pecah kan ketuban..masuk ward n mula rasa sakit kuat ckit.. nurse 2 3 kali dtg tnya dah sakit kuat ke belum..kul 1 cek jalan, dalam 6 cm baru.. kul 3 lebih, doktor suh masuk labor room nak cek jalan..dia cek baru 7..haii..lambatnya ank mama nak keluar..risau dah time tu..

En asben memang teman dari awal sampai akhir la..kebetulan pagi  tu memang xde org lain..so ktorn memang wat mcm rumah sendiri je..hahaha..sampai nurse tunggu nak beranak tertido2..sian lak..asyik tnya je..adik, x sakit kuat lagi ke? dalam kepala dah fikir macam2..nape lah x kuar lagi ni..risau takut baby lemas ke apa..tp mulut x henti baca surah nabi Nuh..pastu tgk doktor ckp ngan nurse, suh prepare alat utk drip..aku tnya nurse, nak wat apa..dia kata, kita masuk air la dik..cepat ckit jalan buka..tkut apa2 jadi...pasrah je la..emm..mula2 masa doktor inject tu x rasa apa lagi..pastu mula rasa sakit kuat sgt2.. Cepat betul kesan ubat tu dgn Izin Allah....en asben biasa la, tolong urut2, tp rasa mcm makin sakit dia urut..hahaha..bila dia pegang tangan time contraction tu, rasa makin sakit ada la..huhuhu..tp memang duk mengiring sebelah kiri je, nak bagi cepat terbuka.mujur lah nurse kat situ baik2 dan urut belakang..baru lah rasa lega..huhu..

lebih kurang kul 4 pagi contraction makin kuat..pastu nurse cek jalan dah 10 cm..cepat2 suh doktor turun..sian pulak tgk doktor..org tgh nak tido, kita nak beranak lak..hahaha..doktor ajar cara nak teran and x ingat berapa kali teran..tp rasa 3 kali kot, lahirlah puteri kami yang kedua jam 4.21 pagi.. Syukur alhamdulillah..abis derita sakit bila kuar baby..lagi lega bila uri keluar..pastu tiba time doktor main jahit2..kali ni mujur x banyak sangat luka..jahit pun sikit je..lepas berehat lebih kurang setengah jam dalam tu, nurse suh masuk ward utk rehat..

Dah masuk ward, suh asben ambik baby..xnak la nurse letak bilik lain..en asben pun bawak masuk baby yang dah siap dimandi n first time tengok putih sangat baby..hehehe..ckp kat asben, kali ni baby ikut kulit mama..hahaha..tp muka mcm muka kakak dia gak..hehehe..

Tu la serba sedikit coretan pengalaman bersalin anak no 2 ni..lain anak, lain rasa sakitnya..tp syukur alhamdulillah semuanya dipermudahkan olehNya..sekarang Husna dah menginjak 5 bulan..dah pandai main2 ngan kakak..Semoga anakanda2 ku ini menjadi anak2 yang solehah penyejuk hati penawar kami semua..amin...

Inilah buah hati mama dan abah ~ Iftitah dan Iqlil

k..sampai jumpa lagi..wassalam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...