~Ahlan Wasahlan~

selamat datang.......

Monday, November 25, 2013

Bisness di tahun baru....

Assalamualaikum w.b.t....

Rasanya belum terlambat untuk saya mengucapkan selamat tahun baru Hijrah 1435...semoga tahun ni lebih baik dari tahun2 sebelumnya...amin...

Azam tahun baru ni nak mulakan bisness..hehehe..semoga niat saya untuk berbisness bagi membantu ekonomi keluarga akan diberkati olehNya..Tapi nak jual apa???? Emm..setelah saya mencuba sendiri produk ni, timbul keyakinan untuk berkongsi kebaikan dengan kawan2 yang lain lak..Produk yang saya maksudkan adalah Everlynn Skincare Product..

Everlynn Skincare merupakan produk keluaran syarikat Bumiputera dari Negeri Che Siti Wan Kembang.. Produk keluarannya telah mendapat kelulusan dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan juga telah memperolehi sijil HALAL oleh JAKIM..sebab tu la saya berani nak try..kalau dulu cukup takut nak try makan supplement bagai ni..ye la..kita x tahu ok tak dan sesuai tak dengan badan kita...

Produk apa yang dikeluarkan oleh Everlynn Skincare??? Antaranya adalah Minyak Kelapa Dara a.k.a Virgin Cocunut Oil (VCO). Kelebihan VCO Everlynn ni, dia dalam bentuk kapsul..so, xde masalah la nak ambik..kalau dulu2 dalam bentuk cecair, memang susah kan nak makan... VCO everlynn ni 100% natural ingredient dan ini semestinya selamat untuk diambil oleh sesiapa sahaja termasuklah kaum lelaki, perempuan, ibu mengandung dan juga ibu menyusu... VCO juga telah terbukti dapat mengubati masalah penyakit kulit yang kronik seperti eczema dsb...apa lagi ek..emm..yang paling penting, ianya dapat mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan anda. Macam mana rupa VCO Everlynn ni??? jom tgk gambar kat bawah.. Mahal ke VCO ni??? X mahal pun..kalau kita rasa kesihatan kita ni penting, mesti kita sanggup nak keluarkan sedikit modal kan untuk jaga kesihatan kita.. Harga VCO ni hanya RM 40 sebotol dan ada 60 capsule.. Boleh tahan sebulan sebab makan 2 biji sehari..1 pagi, 1 petang...

VCO dalam bentuk capsul memudahkan pengambilannya...

Selain VCO, saya juga dah try beautycare product oleh Everlynn iaitu Normal Set  yang mempunyai Cleanser, Toner, Krim Siang dan Krim Malam..memang best sangat produk2 ni.. dulu rasa kulit mcm kusam je..bila dah pakai tu rasa mcm berseri2 jer..cheeewaah...hahaha...tp nak tempek muka sendiri macam segan je la..tp insyaallah..kalau pakai ikut aturan yang betul, dalam sebulan kulit wajah anda Insyaallah akan berseri2 dan tiada masalah lagi..mesti husband makin sayang..hehehe..dulu saya niat nak pakai utk nmpak cantik depan suami je..alhamdulillah..sesuai dengan saya..bukan senang nak cari produk yang sesuai dengan kita kan... saya memang x berani nak tukar2 produk kosmetik ni...bila dah suite dengan saya, memang stay dengan yang ni je...sangat lembut pada kulit tau..x caya, cuba la... Hanya RM 120/ set...Nak tgk macam mana rupa dia? jom tgk gambar kat bawah ni....

Yang ni set normal 3 in 1.. Ada Cleanser, Toner n Krim Siang...Hanya RM 90.00

Cupp...ada banyak lagi sebenarnya produk yang saya juall..tp kalau nak review semua, karang panjang lebar lak..antara produk2 lain Flawless Lotion yang digunakan sebagai make up based n protect our skin.. Pastu bagi yang nak buang geleber2 pada badan tu, boleh la try Lavinda Slimmist Spray..cuma spray je kat bahagian lemak2 degil anda tu..insyaallah..nt leh slim mcm bujang2 dulu..hahaha..
Let' review picture..x tgk, maka x jatuh cinta kan...

Shuhada's Everlynn Skincare
Flawless lotion untuk kulit wajah anda yang gebus..

Nak buang lebihan lemak, just spray it...

Macam mana saya nak dapatkan produk2 ni??? 
senang je uolls..boleh contact/pm/sms/whatsapp 0194740468 (Shuhada). 

Untuk info lebih lanjut, boleh like FB saya Shuhada's Everlynn Skincare ye....

K...semoga niat saya untuk membantu ekonomi keluarga saya diberkati oleh Allah..Juga semoga produk2 yang saya jual ni memberi manfaat samada untuk kesihatan mahupun kecantikan kepada semua..

Wassalam..






Sunday, August 18, 2013

cerita kelahiran Nur Iqlil Husna...

Assalamualaikum w.b.t..

Sebelum ke tajuk seperti diatas, saya mengambil kesempatan ni nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..MAAF ZAHIR DAN BATIN..
saya nak minta maaf banyak2 andai ada penulisan saya ni mengguris hati insan yang membacanya..walau xde org pun baca..hihihi..xpe2..just untuk pedoman saya di masa2 akan datang..

ok..back to the entry..baru berkesempatan nak menaip pengalaman bersalin anak no 2..sibuk sangat bekerja dan layan anak2..kat rumah sorry la nak buke laptop..si kak yong iftitah tu soheh akan kawal laptop..ni pun mood nak keje malas, tu yang rajin menaip..tambah lak mood raya masih ada, nak wat keje beriya pun malas..isk3..teruk betul kan?? jangan ikut perangai saya..

Emm..saya dijangka bersalin pada 10 Mac 2013, ikut EDD la..kalau ikut scan lewat seminggu.tp masa tu kan saya keje kat Putrajaya..so, ambik cuti awal n balik duk ngan husband kat kulim..dua minggu awal cuti okeh...tunggu punya tunggu, x rasa nak beranak langsung.. en asben risau dah..karang ambik cuti awal x bersalin susah gak..keje macam dia tu bukan mcm gomen,bini beranak leh cuti seminggu..paling lama dia leh cuti pun 3 hari..time ni terfikir bestnya kalu asben keje gov..huhu..

So, sebab takut bersalin kat Kedah, ktorg balik tganu seminggu awal..bukan apa, nak anak IC Terngganu..hahaha..nanti ada kelebihan ckit nak dapat e-book..huhu..dah sampai tganu, ingatkan cepat la nak bersalin..tunggu punya tunggu n pujuk punya pujuk baby suh kuar, dia x mau keluar2.. last2 11 hb tu saja la g wat check up kat Klinik Keluarga sbb ada rasa mild contraction..tp fikir main2 jer kot.. sampai klinik, nurse tnya nak buat apa..bagtau la ada rasa contction ckit..kebetulan ada jiran yg keje kat situ..geng2 dia kata, muke sengih2 xkan nak beranak dah kot..kalu org nak beranak mesti muka tahan sakit dah..huhu..nak buat gane kan??? teringat peristiwa sama masa nak bersalin iftitah dulu..alhamdulillah senang Allah bagi...

Pastu, nurse suh masuk bilik, doktor nak cek jalan..tunggu punya tunggu, dtg la doktor seluk..mule2 bimbang doh takut sakit..tp memang x rasa sakit sgt la..memang lembut je doktor Wan cek..dia bagi tau dah 3 cm..tp dia xleh pecahkan ketuban lagi..kuar dari bilik, bagi tau asben dah buka 3cm..mula la dia cuak..huhu..pastu bincang dua org kata xnak masuk ward lagi sbb sakit x kuat..pakat gelak nurse kat situ dia igt takut nak masuk ward..mls la masuk awal2..karang xnak beranak wat lama tunggu je..

So, lepas tu ajak asben g jalan2..g tengok rumah ktorg yg dah nak siap kat Bukit Payong..still rasa mild contc..lps tu, balik rumah mak mertua..konon wat latihan la..duk jalan2 dalam rumah nak suh jalan cepat terbuka..tp sakit still x kuat..risau gak, fikir takut baby lemas ke apa..sebab memang xde tanda langsung..darah ke, air ke..memang xde..kul 10 malam, ajak asben g klinik keluarga lagi..pastu doktor cek baru 4 cm..lama kan, x terbuka mana..pastu doktor pecah kan ketuban..masuk ward n mula rasa sakit kuat ckit.. nurse 2 3 kali dtg tnya dah sakit kuat ke belum..kul 1 cek jalan, dalam 6 cm baru.. kul 3 lebih, doktor suh masuk labor room nak cek jalan..dia cek baru 7..haii..lambatnya ank mama nak keluar..risau dah time tu..

En asben memang teman dari awal sampai akhir la..kebetulan pagi  tu memang xde org lain..so ktorn memang wat mcm rumah sendiri je..hahaha..sampai nurse tunggu nak beranak tertido2..sian lak..asyik tnya je..adik, x sakit kuat lagi ke? dalam kepala dah fikir macam2..nape lah x kuar lagi ni..risau takut baby lemas ke apa..tp mulut x henti baca surah nabi Nuh..pastu tgk doktor ckp ngan nurse, suh prepare alat utk drip..aku tnya nurse, nak wat apa..dia kata, kita masuk air la dik..cepat ckit jalan buka..tkut apa2 jadi...pasrah je la..emm..mula2 masa doktor inject tu x rasa apa lagi..pastu mula rasa sakit kuat sgt2.. Cepat betul kesan ubat tu dgn Izin Allah....en asben biasa la, tolong urut2, tp rasa mcm makin sakit dia urut..hahaha..bila dia pegang tangan time contraction tu, rasa makin sakit ada la..huhuhu..tp memang duk mengiring sebelah kiri je, nak bagi cepat terbuka.mujur lah nurse kat situ baik2 dan urut belakang..baru lah rasa lega..huhu..

lebih kurang kul 4 pagi contraction makin kuat..pastu nurse cek jalan dah 10 cm..cepat2 suh doktor turun..sian pulak tgk doktor..org tgh nak tido, kita nak beranak lak..hahaha..doktor ajar cara nak teran and x ingat berapa kali teran..tp rasa 3 kali kot, lahirlah puteri kami yang kedua jam 4.21 pagi.. Syukur alhamdulillah..abis derita sakit bila kuar baby..lagi lega bila uri keluar..pastu tiba time doktor main jahit2..kali ni mujur x banyak sangat luka..jahit pun sikit je..lepas berehat lebih kurang setengah jam dalam tu, nurse suh masuk ward utk rehat..

Dah masuk ward, suh asben ambik baby..xnak la nurse letak bilik lain..en asben pun bawak masuk baby yang dah siap dimandi n first time tengok putih sangat baby..hehehe..ckp kat asben, kali ni baby ikut kulit mama..hahaha..tp muka mcm muka kakak dia gak..hehehe..

Tu la serba sedikit coretan pengalaman bersalin anak no 2 ni..lain anak, lain rasa sakitnya..tp syukur alhamdulillah semuanya dipermudahkan olehNya..sekarang Husna dah menginjak 5 bulan..dah pandai main2 ngan kakak..Semoga anakanda2 ku ini menjadi anak2 yang solehah penyejuk hati penawar kami semua..amin...

Inilah buah hati mama dan abah ~ Iftitah dan Iqlil

k..sampai jumpa lagi..wassalam

Monday, June 3, 2013

Berubah angin...

Assalamualaikum w.b.t

alhamdulillah, dah seminggu start keje semula lepas cuti 3 bulan.pejam celik sekejap je dah abis cuti.. tak puas rasa uk rehat2 ngan suami n anak2.. My little baby, Nur Iqlil Husna dah pun 2 bulan setengah n kakak dia, Iftitah pun dah 2 tahun 2 bulan.. sama bulan lahir, cuma tak sama tarikh jer..tp still boleh sambut birthday sama-sama..jimat duit mama..ahaks..

entry pengalaman bersalin, lain kali saya masukkan. takde mood lagi nak mnaip..tp ape yg blh sy katakan, mmg sgt2 different kali ni..x rasa sakit langsung, tp dekat2 nak bersalin tu, mmg lagi sakit dari masa melahirkan iftitah dulu..

Berubah angin??? syukur jugak, abis pantang trus lapor diri kat pejabat baru, pejabat perikanan Negeri Perak. Nasib permohonan pindah dari putrajaya dulu dah diluluskan.kalau tak, susah lah duk kat sana, dgn x dpt kuarters nya. Kat Perak ni menyewa area Ipoh, dpt la dduk rumah yg selesa dgn anak2..even suami dapat jumpa hujung mggu je, seronok lah jgk. Alhamdulillah dengan keadaan sekarng..Percayalah Allah tidak akan menguji seserang itu melainkan apa yang dia mampu menghadapinya..Sekarang hanya berdoa untuk mendapat pluang rezeki yg lebih baik..

Duduk kat ofis baru alhamdulillah la dapat boss yg memahami..Tp tuntutan keje ni memang perlukan banyak outstation, dgn anak hantar kat taska n xde sedara mara kat sini yang blh tmpangkan anak2, pasrah je lah.. terpaksa mntk ngan bos keje luar yg balik hari je..tapi sebenarnya segan jugak, sy xnak jadikan anak2 sebagai alasan x mau buat keje.tp nak buat mcm mana, kalau husband duk sama x kisah sgt..buat masa skrg ni gitu je lah yg boleh sy buat. Apa2 pun keje tetap kena buat..semoga ada yang lebih baik untuk kami sekeluarga. amin..

k la..lain kali kt smbung ntry pengalaman bersalin..lama dah x menaip, x reti rasa..hehehe

Monday, February 4, 2013

Pregnant 1st vs 2nd???

Assalamualaikum wbt...

syukur alhamdulillah..cahaya untuk pindah tu nampaknya makin cerah..amin..walau x dapat duduk satu negeri, sekurang2nya hujung minggu dapatlah hubby datang jenguk anak2..nak buat macam mana kan..zaman sekarang ni bila dua2 keje, banyak perkara kena korbankan.. Bukan kami tak fikir masa depan, tp xpelah, bersusah susah dahulu bersenang-senang kemudian..insyaallah bila anak2 dah besar ckit nanti baru fikir nak balik tganu..hehe..sayang tinggal rumah lama2..

Apa beza masa pregnant first n second??? Emmm.. Memang dugaan betul2 berbeza time pregnant anak kedua ni.. Allah saja yang tau macam mana perasaan aku nak menghadapi semua sorang2 dengan suami jauh, family jauh..memang kena kuat semnagat betul2.. dulu time pregnant iftitah sekurang2nya family ada dekat..tp sekarang ni semua kena buat sorg2 n jadi betul2 supermom.. Tambah penat time iftitah tak sihat n kandungan aku makin membesar..bukan tak bersyukur ke apa..tp perasaan sebak tu akan ada time kita nak urus anak sorang2..org yang ada kat tempat aku akan faham apa yg aku rasa.. memang aku tabik spring la pada ibu2 yang berjauhan ngan suami n urus anak sorg2..teringat kat kak ipar aku, mana nak urus anak 4 org ngan abang aku keje offshore nya..haiii...bila kt kat situasi dia baru kt faham...

Tapi syukur hubby faham sangat keadaan aku..terima kasih abang.. banyak dah rasa perkara yang perlu kita korbankan kan?? sejak dari kahwin tak pernah lagi nak duduk sama lama2..sian abang..makan pakai semua kena urus sendiri.. insyaallah cuti bersalin lama nanti leh la syg spend lebih ckit masa ngan family kan.. ok..berbalik smule spt tajuk entry..huhu...

Dulu time mengandungkan iftitah aku sambung study..ke hulu ke hilir mama bawak kakak dalam perut mama ni pergi kuliah n lab.. sampai kuar2 dari perut mama ni pun suka sangat berkerut dahi tu..byk sangat ye fikir sayang..hehe..time adik ni, mama dah kene stat keje balik..ingat senang nak tukar tganu kononnya..last2 mama kena campak ke putrajaya ni... nama je best putrajaya ni, tp bagi mama xde life kat sini...ini pendapat peribadi mama..sbb nya sian kakak..balik dari rumah pengasuh terus kena masuk rumah balik, memang xde life langsung..mama sian tgk kakak..beza time duk kat kg..blh tgk air laut, blh naik motor jalan2..tp kat sini semua xde..sebab mama sorg2, x mampu nak bawak kakak..sorry sgt2 sayang... :(

Keje kat sini pun mama tak happy.. xde bonding macam keje kat kuantan hari tu..semua bersifat keakuan.. tambah plak mama kena masuk cawangan operasi, tp sebab perut mama memboyot, dpt excuse dari ikut diorg g operasi kat laut..hehehe...caya lah adik..(alasan x join operasi..huhu).

banyak dah aku duk merepek kat atas ni..tp xpe lah..sekadar pedoman aku pd masa2 akan datang... emm..sekarang kandungan dah masuk 35 minggu. But, lately kerap rasa false alarm..dgn perut mengeras nya..yang lawaknya aku rasa mcm tak ada pengalaman mngndung lagsung..x igt dah gane sakit bersalin dulu..kahkahka..teruk benor...harap2nya nanti dapat lah balik bersalin kat terengganu.. semoga Allah permudahkan semua urusan..amin...

K lah.. kat bawah ni aku tempek info berkenaan kandungan minggu ke 35.. anak mama dlm peyoot ni, duk baik2 tau..kuar bulan 3 nanti eh..

Berat bayi anda sekarang 5.25 paun / 2.4 kilogram dan panjangnya ialah lebih kurang 18 inci / 45 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Anda mungkin dapat melihat siku, kaki atau kepalanya menonjol dari perut anda apabila dia mengeliat dan bergeliang-geliut. Tidak lama lagi, apabila dinding uterus dan abdomen anda meregang sampai menjadi nipis dan membenarkan lebih banyak cahaya masuk, bayi anda akan mula mengaturkan aktiviti-aktiviti hariannya secara berkitaran. 

Minggu ini si manja kecil sudah menunjukkan kuku-kuku jari dan mempunyai sepasang buah pinggang yang terbentuk sempurna. Heparnya sudah boleh memproses beberapa keluaran buangan. 

Cecair amnion semakin mengurang dan bayi lebih memenuhi ruang dalam uterus, yang telahpun berkembang seribu ganda saiz asalnya. Anda mungkin telah menambahkan berat badan anda antara 25 ke 30 paun / 11 ke 13.6 kilogram dan penambahan ini sampai memuncak pada minggu ini. Pusat anda pun sudah menjadi besar dan terbonjol keluar. Anda mungkin terasa agak sesak nafas sebab bahagian atas uterus anda telah naik dan mencecah tulang rusuk anda. Cuba ambil posisi merangkak atas tangan dan lutut jika mahu menarik nafas dalam. Walaupun tekanan ke atas pundi kencing anda menyebabkan anda kerap ke bilik air, jangan kurangkan minum air - bayi anda memerlukan banyak cecair. Tapi adalah baik jika anda mengurangkan minuman berjenis diuretik seperti teh dan kopi, sebab ia akan membuat anda kencing dengan lebih kerap


http://www.babycenter.com.my/a1044663/perkembangan-fetus---hamil-35-minggu#ixzz2Jzqucyzc

****oppps...aku still lagi suka minum teh..so, kena lah kurang kan dari sekarang...

k lah..jumpa lagi..penat membebel...

wassalam..

Sunday, January 6, 2013

another 9 weeks...

Assalamualaikum w.b.t...

Syukur sekarang dah masuk 31 minggu kandungan...lagi 9 minggu kalau ikut due..mintak2 lah anak mama ni kuar tarikh lebih kurang sama ngan kakak dia..hehe..harap2 gak en husband ada time nak bersalin nanti..
Moga2 anak mama ni sihat n jadi anak yang soleh atau solehah erk..amin...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...