~Ahlan Wasahlan~

selamat datang.......

Monday, December 17, 2012

SEMAKIN JAUH........

Assalamualaikum w.b.t

hidup ni penuh dengan dugaan, penuh dengan cabaran..cabaran berjauhan dengan suami, cabaran membesarkan anak tanpa kehadiran suami sepenuhnya..tp nak buat macam mana, sebagai seorang pekerja, merangkap isteri dan ibu..semua tugas dan komitmen tu kena aku hadapi sebaiknya.. walau berat rasa dugaan dan cabaran tu, harap2 Allah sentiasa beri aku kekuatan dalam menghadapi semuanya...

Dugaan terbaru, husband transfer ke Kedah start minggu depan..semakin jauh la aku ngan dia..sedih mengenangkannya, dulu tiap2 minggu sekurang2nya dapat la ke Perak melepaskan rindu anak pada abahnya . Tapi sekarang, aku tak tau macam mana...tiba2 terasa sayu hati masa menaip entry ni..dulu masa pgnant iftitah, hubby jauh jgk, di Perak..ni baby kedua pun sama..makin jauh dari kami..Putrajaya - Kedah...??? macam mana nak jmpa hujung minggu sedang jarak dan masa menjadi kekangan kami...
Ya Allah..kuatkan semangat aku dalam menghadapi semua cabaran ni..sabar kan aku dalam mendidik anak aku..berilah aku kekuatan dan kesihatan sepanjang mengandung baby ni...berilah kesempatan kpd kami untuk merasai kebahagiaan sebenar hidup sebagai sebuah keluarga yang lengkap..

Orang mungkin tgk mcm biasa aje..tp hati dan perasaan kita, tak siapa tahu..kat putrajaya ni pun rumah masih xde, still duduk ngan mber2 bujang..dgn anak dara aku sorang..permohonan pindah ke utara dah buat, tp jawapan sampai la ni..TIADA KEKOSONGAN... arrrhhhh........aku sekarang duk risau macam mana nanti kalau tiba2 sakit nak bersalin..dgn jauh dgn husbnadnya, family pun jauh....hanya mengharap pada kawan2 la.... Harap2 nya baby kuar lah ikut due ye..mama ambik cuti awal ckit nanti..

Doakan saya dapat tukar dekat ngan husband ye kwan2..semoga semua urusan kita dipermudahkan.. Positifkan minda...Dia tidak akan menduga seseorang diluar kemampuan dirinya...

wassalam

Wednesday, November 21, 2012

syukur pada Mu..

Assalamualaikum w.bt.t

Alhamdulillah masih lagi diberi peluang oleh Allah swt untuk bernafas di muka bumi ini..
kaku jari jemari ni nak menaip..tak tahu nak start dari mana..banyak sangat prkara2 yang dah berlalu..
kat mana nak mula ye.. emm..terbaca kisah sedih dari blog xeatopia.blogspot tentang kematian kawannya mengingatkan aku tentang kisah pemergian sahabat di UMT baru2 ni, Syed Aminudin akibat kencing tikus..
Sesungguhnya hidup mati kita telah ditetapkan olehNya..semoga roh arwah ditempatkan dikalangan org2 yang soleh... Mungkin skali2 terfikir kat kepala kita, umur masih muda lagi kan, maut tu mungkin lambat lagi.. tp yang sebenarnya mati itu pasti, tak lambat atau cepat walau sesaat...

ok..xnak dah sedih2.. tp cerita kurang sedih ckit la...lepas abis study hari tu sempat lah duk rehat kat rumah jaga makan minum cik abang ngan ank dara aku..then, lepas result exam kuar, start lapor diri semula kat majikan lama..alhamdulillah la result prekse amat memuaskan hati aku..sape2 yg kata org dah ada family x leh manage study tu, silap besar ye..bukan aku nak berlagak..tp pokok pangkal nya kita kene berusaha..walau sukar mana pun..insyaallah pasti ada jalan dia...

Bila cite bab keje pulak, skali lagi aku terpaksa berjauhan dgn suami.. dah 2 tahun lebih kitorg kawin ni, belum pernah lagi dapat duk sama2 kecuali time aku cuti sem... sian betul la kan..makan minum suami aku pun xleh aku jaga betul2..tp badan dia naik byk gile dah..hahaha...balik kg mesti org tegur gemuk.. senang hati kot.... skrg ni aku kat putrajaya, suami kat teluk intan..kira2 xde lah jauh macam duk tganu hari tu..tp still x jumpa slalu.. hujung minggu aku drive lah ke sana ngan iftitah naik kete..bayangkanlah kalau si iftitah tu tak tido, memang nangis2 nak duk atas riba..dan memang aku terpaksa lah bawak kete dgn meriba dia..korang bayangkanlah..kalau dekat xpe, ni mau 3 jam gak baru sampai..hanya pada Allah aku berserah tiap kali nak balik sana. Aku pastikan jugak time dia nak tido, baru la aku rancang perjalanan..kalau x memang meroyan jugak la...

Alhamdulillah gak, umur iftitah setahun 3 bulan, aku pregnant lagi..kali ni merasa ckit alahan..baru tau mcm mana lah mber2 aku sebelum ni alahan time pgnant..tp dah 3 bulan, ok..sekarang dah nak masuk 6 bulan.. insyaallah due bulan 3 jugak, harap2 sama tarikh ngan iftitah..senang mama ngan abah celebrate skali..hehe... Kat putrajaya ni pun still lagi duduk ramai2..sewa bilik n sumbat skali iftitah kat situ..hehe..mule2 tu memang hari2 dia nangis, ye la..rumah tu xde tempat dia nak lari2..pastu dia takut gak ngan orang2 yang baru dia kenal..tp nak wat macam mana sayang..nak cari rumah kat sini & nak duk sorang2 rasanya mama x leh lagi, tp nanti kalau adik dah lahir, insyaallah mama cari rumah yang selesa ckit utk kt anak beranak... nak tunggu kuarters, ntah la..berjanggut kot dulu..hahaha..skrg ni pun giliran ke 1000 lebih..ntah tahun bile nak dapat.. wat rayuan pun, jawapan sama jer..xde semangat dah... apepun harap sangat tahun depan dapat tukar  dekat cik suami..kurang2 nanti ada ank dua leh la gilir2 jaga..x aci la mama jaga sorang2..huhuhuhu... doa2 kan lah semoga semua urusan dipermudahkan olehNya...

K lah..lain kali update lagi.. wassalam

p/s: sama-sama kita doakan keselamatan saudara2 kita di Palestin..semoga terus diberi kekuatan olehNya.. insaf rasa, dugaan aku ni kecik jer berbanding dgn diorang :(

Friday, May 18, 2012

sedangkan lidah lagi tergigit

Assalamualaikum...

bila duk jauh2 mcm2 benda yg timbul kat kepala...


fikir tu..fikir ni...


kusut ngan study lagi..sibuk urus ank lagi...


sabar lah wahai hati..sebulan lagi pasni dah free..


kamu disana, jgn fikir mcm2 sy kat sini...


insyaallah..sy disini baik2 saja.. hrp kamu juga begitu...


psssttt:::mana tumpahnya kuah kalau x ke nasi... hahaha..ank pun main pukat... 
nak nurun mama dia kot..keje bidang perikanan..
 bab pling teruja tima dia jmpa ikan..
pandai btl ank mama ni..love u darling..


wassalam.....


Tuesday, May 8, 2012

ada lagi daa...

assalamualaikum..

lama gile x update kt blog ni..bukan apa..mmg xde masa betul..24 jam tu rasa x cukup je.. dgn bz ngan kuliah nya, mana balik rmh layan nak kena layan anak lak..nsb baik keje2 masak mak mertua yg wat..hahaha..aku just makan n bsh pggn jer..baik kan menantu ni??ish3..jgn tiru mcm aku erk..

alhamdulillah la dapat fmly mertua yg sgt2 memahami kesibukan aku sbg seorg student ni...tmbh2 lagi last sem ni..mmg teramat bz..ada kala time g kuliah kul 8, kul 6 ptg baru leh balik..sian ank dara aku kn tggl..bl masuk pintu rmh je, terkedek2 lah iftitah dtg kat aku..mmg xleh wat apa2 dh..bagi isi minyak dia dulu kyg n then baru lah dia leh g main..tu pun xleh lari jauh dari aku sbb tkut kn tggl lagi..sian btl ank mama ni..sbr ye syg...xlama lagi mama abis bljr n kt duk sama2 ngan abh ye...


cik abg still lagi berjauhan..sapa kata x rindu haaa?? mmg la rindu sgt2..tp nak wat mcm mana, terpaksa lah bekorban perasaan ni..2 tahun dah mcm ni..kdg2 tgk pasangan lain jeles je tp nak wat mcm mana kan..dah terpaksa..harapnya lepas ni msk keje balik, dpt la tukar dkt husband..Ya Allah mudahkanlah urusan hambamu ini...


.
like her abh kan??

 
 ok lah..berbalik ckit cite ttg projek aku..ingat lagi tak? projek ketam kulit lembut tu....alhamdulillah dah abis mkn semua dah ketam2 yg aku bela tu.. kira berjaya jgk lah..tp kalu nak wat small scale x berbaloi sbb peratus hidup ketam ni rendah..mybe kalu bela byk2 tu ok..kira berat bdn ketam ni slps bersalin kulit akan naik 2 kali ganda dr berat asal dia..mmg beza sgt2..sampai tergolek2 dlm air sbb dia x stabil..huhu...kira kalu nak wat projek ni bagus gak la..sbb harga soft shell ni mmg mahal kan..so leh la increase ur income..waaahh..bg nasihat mcm peg perikanan jerk..huhu...next entry aku masuk detail ttg ni..skrg xde mood sbb thesis still dlm progress..dah submit nti aku cite pjg erk...
haaa..ce tgk..besar kan?yg atas gmbr shell lama, gmbr bwh, pas bsalin kulit..

rindu lak nak kjer balik,tp pas ni xtau lah post ke mana..jgn la jauh2..risau fikir anak nak tggl mana pas ni..ok lah.. ngantuk sgt rasa..jom layan gmbr terbaru anak dara sy dan mama dia... .



time sggh kat cameron nak blik tgnu hr tu..

ank mama dah setahun sebulan dah time ni..........


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...