~Ahlan Wasahlan~

selamat datang.......

Sunday, March 13, 2011

New Life Begin....

Assalamualaikum wbt...

"Entry kali ni sekadar berkongsi pengalaman aku sbg ibu nak bersalin anak sulong..mtk maaf jika ada bahasa yg mungkin mengguris hati insan2.. entry ni gak skdr tmpat utk aku jadikan kngan nak tunjuk pada baby kami nanti....."

Alhamdulillah dah selamat aku melahirkan baby sulung kami.. Allah dah permudahkan semua untuk aku..syukur sgt2.. 7 hb mac 2011, aku dah selamat melahirkan seorang puteri ke dunia ni.. baru tau mcm mana sakitnya mak aku nak lahirkan aku kat dunia ni..ni baru merasa pengalaman bersalin..memang sakitnya, Allah saja yang tahu..tp alhamdulillah aku sakit x lama.. pergi pusat bersalin kul 9 lebih..terus admitted ward..then kul 12.57 pagi lahir lah puteri kami..

perjalanan utk aku lahirkan baby ni alhamdulillah mmg mudah..sebagaimana perancangan dan doa kami suami isteri x putus2 mtk dimudahkan semua, Allah memang kabulkan semua doa kami...
aku sempat utk ambik test..mcm aku dah janji ngan baby, suh kuar hari isnin..memang dia kuar hari isnin..hehehe..sempat aku ambik test biotek malam sebelum tu..dah sakit main2..tp ingt contraction biasa...pastu pagi ahad, still bawak kete n g kampus utk test islam dan ideologi.. time jawab test dah sakit kuat2 setiap 15 minit..hehehe..tp syukur x terberanak dalam tu..hehe..time balik, drive dah x sdp hati dah..kuat naluri aku kata aku akan bersalin hari tu..mmg dah bg tau hubby awal2 lagi suh dia balik..dia balik dari Perak kul 9.. perjalanan pun dah 7-8 jam.. mmg aku doa smg hubby sempat sampai sblm aku sakit kuat...

kul 4 lebih,,sakit makin kuat..dah lah duk rmh mil..syukur hubby sampai dkt asar.pas magrib ajak hubby g klinik..ms ni dah kuat ckit sakit..stiap 10 minit dah..tp sempat lg singgah sabasun g beli brg2 prepare klu2 kena masuk wad..g klinik, nurse tu pun pelik tgk aku..dia tnya dtg wat pe...hahaha..nk gelak aku rasa..aku bg tau nk bsalin kot..dia tnya ada kontraksi x..aku kt ada, stiap 10 minit..tp yg aku pelik, smpai klinik, xde lak kontraksi..tu konfius..then, nurse tu call doktor..aku masuk jap bilik bsalin sbb dktor nk cek jalan..ngeri gak time cek jalan tu sbb dah ada pglaman kene seluk time kat klinik desa hari tu..hehe..tp smooth je dktor tu wat... dia cek dan bagi tau dah buka besar..5 cm dah..huhu..gabra aku..then doktor tu pecahkan ketuban..time tu ok lg..x rasa sakit mana..

pastu aku kena masuk wad n tukar baju aku yg comel tu ngan baju utk bsalin...masa kt bilik dah mula rasa kontraksi kuat stiap 5 minit.. time x sakit leh lagi gurau2 ngan hubby..time sakit..aku rasa dgr org cakap pun rasa nak marah jer..sian hubby aku...kul 11.30 mmg aku rasa x tahan sgt..sakit sgt2..suh hubby tekan butang panggil nurse..tp x dtg2..last2 hubby kuar panggil nurse.. dia dtg, aku suh cek jalan gak sbb dah x tahan sgt..so, kami ke labour room..time ni dia cek dah x rasa sakit dah..fikir nak beranak je cepat2...cek punya cek dah 7 cm..mmg cpt sgt buka jalan...
kul 12.30 gitu lah aku mmg x tahan sgt2..masa ni hanya Allah saja tau sakit dia.. nak putus nyawa setiap kali dtg kontraksi..mmg stiap kali sakit aku sebut nama Allah je..baca doa Nabi Yunus x putus2..hubby masuk n masa n mmg aku abis tnga duk pgg tgn dia tahan sakit.. aku bagi tau nurse, rasa mcm nak teran sgt2..dia ckp tggu dulu..dia cek jalan dah 10 cm..trs call doktor suh turun...

aku x sdr kul brp stat teran.. dlm labour room tu ada 4 org jer..doktor, 2 nurse n hubby.. ms nak teran tu blh rasa ngatuk yg amt sgt..nurse tu ckp mmg gitu... time kontraksi, doktor suh push..mcm pasukan sorak dalam tu suh aku push..hahaha..ngan hubby aku skali... ntah kali ke berapa teran, aku mcm dah x larat..pastu hubby bagi tau dah nmpak kepala..masa ni lagi smgt nak tgk baby..then kul 12.57 pagi, lahir lah baby kami...masa ni dia x nangis..aku tnya hubby knp bb x nangis...aku lak nak nangis fikir mcm2..hubby bg tau doktor ngah bersihkan dia..tgh sedut semua bhn2 dari mulut dia...lega rasa...tp bertambah lega n x sakit bila uri kuar...Alhamdulillah syukur...

pastu dpt lak pengalaman kena jahit..waduh..ngeri...seriau setiap kali masuk jarum utk jahit..tp doktor dah bius..kalu x bius, mau menggelupur kat situ... doktor cakap x byk jahit sbb dia x gunting.. tp nt dia suh jaga elok2..jgn lasak2..hehe..

k lah dah panjang lebar bercerita..ni gmbar baby kami yg sgt2 comel k..smg Nur Iftitah Saqeenah jadi anak yang solehah..amin...

jgn jeles..sempat lagi posing sblm balik rumah..hehe..

anak abah ni..dgr cakap ye....

pagi baru leh tgk baby...teharu sgt2 pgg baby sendiri....

ini saya...baru je tgk dunia...

satu perasaan yg sgt indah dpt tgk baby....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...