~Ahlan Wasahlan~

selamat datang.......

Sunday, February 20, 2011

tanda-tanda bersalin???

salam...

skrg aku duk tgh konfius tanda2 nak bersalin..skrg almost 36++ weeks ikut due scan, tp ikut due peroid, dah masuk minggu ke 38..skrg ni pun dah rasa mcm2...perut ni slalu je ngeras..stat semalan rasa kontraksi kuat sgt2..anak sulong ni x reti gak nakwat mcm mana... smlm aku just assume kembong perut..haha..kesnya xleh nak jalan bl dia wat ngeras tu...

hari ni lak baby stat wat ngeras time dlm kuliah..aiihh..menahan kesakitan aku..x tau benda apa dah lec tu ajar.. nasib pastu kjp hilang..tp balik dari kuliah tu, makin kerap..ni ke ek tanda2 nak bersalin?ct sya bg tau dl dia kuar air ktuban..pastu dia deliver on time..mcm aku ni, x tau lah..kot2 false contraction je kot...tp kena get ready lah...

ttg tanda2 lain, mmg dah rasa perut ringan dah..cuma nak jalan ar sakit...pastu sll nak pee pee..hehe..time x ngandung pun aku mmg kerap ke toilet..ni makin lah kerap..sll gak poo poo.. kalu g toilet msti ar lps hjt..hihi..perasaan sjrg ni bercampur baur..risau ada,..happy ada..sedih pun ada..just leh bagi tau dari jauh je kat hubby aku ngah sakit..sedih kan..kalu dia ada dekat xpe lah, leh ajak g klinik in case apa2..for this moment just harap pd ct sya n adik2 cos aku ni.. ala..sedihnya rasa..tp kena kuat smgt... kalu aku bsalin masa terdekat ni, doa2 kan aku erk korang..mtk maaf kalu ada terkasar bhasa @ menyinggung perasaan spjg aku berblogging ni...

wassalam



Thursday, February 17, 2011

preparation....

Assalamualaikum w.b.t

alhamdulillah masih lagi diberi kesihatan yg baik oleh Allah swt hingga hari ni.. minggu lepas dapat lah spend masa 4 hari ngan husband..sian dia..dapat balik kejap jer..balik lak nt time nak bersalin.. mintak2 lah sempat dia balik teman aku..4 hari tu full dengan aktiviti yg dah dirancang..hehe..tp aku still kena g kuliah mcm biasa..kesian gak kat dia..dah lah cuti ckit jer, aku lak kena g kuliah..pulak tu straight 3 hari ada kuliah malam..mmg penat sgt2 rasa..tp nasib rmh mil pun x jauh sgt.. hari isnin xde kuliah, jadi boleh lah ambik kesempatan g scan n booking nak bersalin...

pagi2 dah g klinik kluarga..dah telefon sehari sblm tu tnya Dr tu ada x..nasib dia ada, sbb senang nak booking semua..tiba time aku, dia scan tgk baby ok tak..syukur semua ok..kepala dah kat bawah..dan dia scan utk pastikan berat baby..2.47 kg..hehe..kecik je aku kata..tp dia kata utk 35w dah ok..sbb ikut dia pnya scedule berat bsa dalam 2.0 kg jer..Dr tu cakap perut aku kecik jer, tp mungkin jenis padat..maksudnya, hanya baby n air ketuban yg cukup2... dia ada cakap lagi, x kira lah waktu mana sakit, datang jer kat klinik..tp kalu dah sampai due date tu x bersalin lagi, dia suh dtg gak nak cek jalan..dia kata kalu induce nanti sakit..waaa...takut nya rasa..mtk2 baby ni kuar awal ckit yer..jgn lepas dua date ye baby....

pas tu kami g cari2 barang baby kat area KT..tgk gak Kiddi House,aku baru perasan ada kedai ni kat KT..haha..ye lah..dulu2 duk kuantan, mana nak tau..lagi pun x prgenant lagi..wat apa nak survey..ni dah ada keperluan kita pun berubah lah ke arah yg sepatutnya..harga ada yg ok ada yg mahal gak lah..tgk2 stroller ngan car seat..ni dua2 benda mmg keperluan nt sbb mmg aku kena bawak baby naik kete nt time ptikal...dan ada dah yang berkenan kat situ..tp tunggu dulu lah..pas abis pantang nanti baru g beli..ni save dulu duit..guna utk yg penting dulu... mmg byk rupanya duit yg perlu utk bersalin ni....walau mcam mana pun, insyaallah..ada lah rezeki anak tu...

erm..baju2 baby semua dah siap basuh..dan skrg dah siap packing utk beg bawak g bersalin... pas ni dah kena masuk dalam bonet kete... hari2 aku duk menghitung hari..aiii..x sabar nya mama nak jmpa ngan baby...apa pun kena get ready walau kat mana berada..mgkin nanti aku akan sakit kat hostel ke..hehe..jgn kuar air ketuban time dalam kuliah dah...mtk2 lah Allah bagi kemudahan kepada aku ni... Skrg ni still diberi kekuatan nak g kuliah..dan semoga sampai ke saat akhir nak bersalin aku diberi kekuatan... Doa2 gak smg hubby dapat balik tepat pada masanya...amin.....
effect xnak nampak gemuk..haha..my weight was gain to 60++++

baju baby yg dlm proses dibasuh...

k..bye...



Tuesday, February 8, 2011

baby updates for week 34++

Salam...

Alhamdulillah..skrg kandungan dah masuk 34 minggu..baru jer balik dari KD utk check perut..alhamdulillah semua ok..berat pun dah mcm statik dah, x gerak mana dah..tp cecah lah angka 60..hehe..xpenah seumur hidup aku berat 60 lebih..tp xpe lah..yg penting anak sihat...
td lambat gak ler nak leh ke cek perut tu..kesnya ada nurse baru kat situ..adui..lambat lak wat keje..dia duk cakap, tgn berenti nulis..geram lak rasa..pd hal bukan ramai patient pun..sorg jer..tu pun aku igt perancang kluarga kot..sbb hari ni mmg bukan hari utk cek perut..aku jer dpt special kes dtg hari ape2 jer aku suke..hehe...best2..x yah berebut ngan org...
time cek jantung bb, nurse tu ckp, laju ckit..dia ada tnya kul brp aku last makan..hehe...biasa ar..hidup sbg student ni..makan pagi n tghari kita rangkum skali jer kes nak jimat n x dang masa... aku bagi tau lah aku last makan kul 11..dia ckp baby aku tgh lapar..haha..kejam btl lah mak dia ni..ptut lah aku rasa dari td dah dia duk menendang aku...hahaha...

Ok..skrg kira tunggu masa je lah aku nak deliver..tp harap2 cukup lah 37 mggu ke atas.. tawakal je lah suami aku ada ke xde kat sisi aku nanti..cuma mampu doa jer harap2 dia ada dan dimudahkan semuanya... next week igt nak g private clinic utk booking..kbtlan hubby balik kg, leh lah g cek kedudukan uri n semua yg berkaitan... ttg persiapan lain, ada lagi lah x beli ckit2..next week gak aku beli semua..baju baby semua dah basuh n dah pack siap2..cuma x masuk lagi dalam bonet kete...aku ni, sehingga ke hari ni still bawak kete lagi ke mana2..haha... ye lah..xkan nak harap org kan..kt nak g kuliah apa..just drive jer..nasib myvi..so xde lah seat dia rendah, dan aku x lah rasa sesak perut sgt...cadang2 nak berulang nanti bulan 3 dari rmh mak mertua ke kampus..erm..dlm 15 minit gitu lah...takut gak, duk hostel karang tiba2 sakit tgh malam, ha...naya aku...hihi..


skrg study dah stat sibuk giler dah...assignment melambak dah dtg..wat lah slow2...n mula gak aku mikir nak mtk mc nanti...kalu universiti ni aku yg punyer xpe..suka hati aku jer bila nak cuti bsalin..mybe nanti pun x berpantang mana..sian kan aku...harap2 cpt2 lah sihat nanti... skrg ni kira perut tu nampak lah mcm pempuan pregnant..g bilik air pun org mcm pandang semacam jer...(nape??? ada hutang ek? mmg aku prgnant pun..tp ada suami tau....) hehe...nak jer bagi tau gitu.. baru ni pun dgn berdoyot2 mcm ni aku still turun kolam nak ukur kolam..dasyat kan..haha..sudahnya, balik tu sakit jer perut..mlm lak ada lab dari kul 8 smpai kul 12 ml..byg kanlah mcm mana..mmg dlm lab tu aku rasa dh ngeras semacam dah perut aku ni..bimbang gak takut terberanak lak...balik dari lab, xleh nak tido lak..hai..lagi risau..nasib lah x lama pastu hilang..mgkin baby aku ni penat kot seharian belajar....harap2 kuar nanti jadi org pandai lah..9 bulan aku bawak g kuliah..hehe...

cukup lah aku merepek kat sini...next time update lagi... hrp2 nya x branak lagi sampai tiba due dia 18 mac nanti...

adios.........wassalam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...