~Ahlan Wasahlan~

selamat datang.......

Thursday, January 28, 2010

Mengilat toman di Rompin

semalam pergi Rompin coz ada site visit utk tender infra kawasan..pergh..letih siot..dlm kete hmpir aku mabuk lak..ntah knp..sblm ni x penah2 pun hanyut..msti kes mkn nasi minyak kenyang sgt kat tg.api pagi2 lagi..cepat2 telan panadol yg ready kat dlm handbeg aku..nasib hilang x lama pas tu..kalau x, mmg xde mood lah nak mengilat toman.. erm..perjalanan dari kuantan ke rompin tu pun lama gile aku rasa..nasib x drive sndiri..kalu x mau skit gile kaki aku..

dipendekkan cite..sampai lah kat area Selendang, Rompin dan time tu tauke kolam tu xde..just pekerja dia je yg ada..tp diorg dah tnjuk lah kolam utk kami sampling.. huhu..aku tgk je abg min ngan izuan lempar pancing..mula2 excited gile sbb toman tu terus jer menyambar pancing abg min..tup2..time nak angkat atas darat, terlepas lak..hahaha..enjoy jer lah.. Tujuan kami mengilat toman ni just utk sampling kolam tu jer..nak tau dia punye kepadatan n berat ikan secara purata..


~~gaya abg min mengilat toman~~

Kalau nak tau, kolam yg kami sampling tu dekat2 1 ekar gak lah..3/4 ekar kot.. dia masuk benih dalam 40,000 ekor. jangkaan hidup 30,000 ekor dan purata berat seekor dlm 4 kilo dalam masa 18 bulan..fuhh..lama kan nak ternak ikan toman ni..makan pun kuat giler..tauke dia cakap sekali bagi makan 2 tan ikan diberi..tp sekali sehari je lah.. cuma masa 1-3 bulan letak benih tu, dia bagi 3 kali sehari..


~~aku pun tunjuk bakat~~

utk pengetahuan semua, ikan toman ni cukup sensitif dengan petir..setiap kali petir, memang banyak ikan toman yang akan mati..perkara ni baru aku tau..tauke tu cakap, dia pernah belah ikan tu n tgk dia punye organ dalaman semua jadi cair..emm.. interesting..kena wat kajian gak kan, nape ikan toman sensitif ngan kilat ni.. mgkin sbb dia punya lateral line kat badan tu kot..hehe..memandai je aku ni...


~~antara toman yang berjaya dipancing~~

igt senang lah mancing dalam kolam ni..emm..rupanya payah jugak.. asyik terlucut je mata pancing tu..last2 ada dah bosan sgt2 rasa..dah lah panas sgt..smlm cuma dapat 8 ekor sampel jer..dan averange berat dlam 2.1 kg..ikan2 tu baru setahun..xleh jual sepenuhnya lagi..apa pun..penglaman ni mmg menarik utk dikongsi bersama...

Monday, January 25, 2010

Akuakultur Suatu Perniagaan

Bagi aku, sesape yang bergiat dalam akuakultur mmg mempunyai keberanian yg ckup tinggi..knp aku kata gitu??ermm..mmg byk risiko bila nak ternak benda hidup, especially benda hidup dalam air..byak faktor2 yang kena ambik tau..antaranya Oksigen terlarut, suhu, pH, amonia dll..so, terlalu banyak risiko yang perlu kita hadapi untuk jadi seorg penternak akuakultur yang berjaya..



Kat pahang, memang banyak projek2 ternakan ikan dibuat di sepanjang sungai di Pahang ni..memang aku sallute kat diorg yang berani ambil risiko..tp memang keuntungan berbaloi2 lah..cuma utk permulaan mmg agak costing coz kena sediakan infra yang lain2 kos..dah merata2 tempat dah aku jelajah kat pahang ni dan aku dapati mmg penternak akuakultur kat pahang ni rajin2 berusaha.. kolam kat belakang rumah pun akan dibuat ternakan utk makan sendiri..bagus dah tu..dapat menambah protin utk kegunaan sendiri..


(sebelum terjun dalam bidang ni..pastikan ilmu dah ada)

Dari kajian FAO pun, dijangka permintaan terhadap ikan ni akan meningkat kepada 50 kg seorg setahun..bayangkan betapa banyaknya kita makan ikan..mungkin kita x sedar kan..kita mgkin akan pikir..xkan lah aku makan banyak tu..tp kita kurang sedar..yg sebenarnya, byk makanan skrg ni smua berasaskan ikan..contohnya yong taufu kat pasar malam tu..ermm..semua tu based dia ikan..just tacap2 jer perisa utk jadi ketam lah..sotong lah and so on...sbb tu aku ckp, bidang ni memang berpotensi utk diterokai..

cuma..kita perlu pandai ambik peluang utk grab that opportunities.. kalu kita dapat manage kita punyer projek n dapat cari marketing yg stabil...insyaallah.. memang akan dapat pendapatan lumayan lah..


(Best tengok permandangan petang2 gini...)

so..kita jmpa lagi di lain waktu..bye..

Wednesday, January 20, 2010

My Engagement..

Alhamdulillah...akhirnya aku menjadi tunang kepada Effendi..19 Disember 2009 majlis tunang diadakan di rumah aku kat Marang..majlis tunang tu wat sederhana jer dan just jemput sedara mara tersekat je..hantaran pun simple jer...hopefully hubungan kekeluargaan antara family aku ngan ngan family dia lepas ni akan bertambah erat lagi.. dan semoga jodoh kami berpanjangan dan kekal sehingga ke akhir hayat kami...amin...

~~Saat disarungkan cincin bakal mertua..huhu~~


~~Posing ayu gitu..ahaks~~


~~Hantaran aku untuk si Dia~~


~~Aku dan Dia..Gambar after editing by me~~~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...